Zwaktebod
donderdag 05 januari 2012 01:00 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Marit Muller-van Zeijl   
Uit het nieuws van afgelopen week

Staatssecretaris Weekers van Financiën wil dat de WOZ-waarde openbaar wordt, want voor veel huizenbezitters is de bepaling van de WOZ-waarde, die een keer per jaar op de mat valt, abracadabra. Niet verkeerd denk ik zo. Want ook ik vraag mij ieder jaar af hoe het kan dat de WOZ-waarde van mijn woning alweer hoger is dan het jaar daarvoor, terwijl de huizenprijzen al jaren dalen. Ik ben dus voor openbaarheid!

Kunnen we straks met z'n allen de WOZ-waarde van het huis van de buren opvragen. Een soort 'Carspotten' maar dan gratis. Ook handig als je op zoek bent naar een nieuw huis.

Toch voelt dit bericht als een soort zwaktebod van Weekers. Want in diezelfde week werd ook bekend dat het eigenwoningforfait dit jaar stijgt met bijna 10%. Het forfait is omhoog gegaan van 0,55% naar 0,6%. Stel nu dat uw woning een WOZ-waarde heeft van € 350.000. Dan was het forfait in 2011 € 1.925 en is dit in 2012 € 2.100. Een bruto-stijging van € 175. Dat is nog te overzien, zou ik denken. Wat me meer verontrust is de reden die het ministerie van Financiën aanvoert voor deze verhoging.

Het kabinet wil namelijk ieder jaar wel ongeveer hetzelfde ontvangen uit het forfait. En omdat de WOZ-waarde door dalende huizenprijzen omlaag gaat, moet het forfait dan omhoog. Per saldo is het voor eigenwoningbezitters dus niet echt een lastenverzwaring, aldus het ministerie. Dat is makkelijk praten, omdat de WOZ-waarde pas eind februari bekend wordt en wij nu dus met z'n allen niet kunnen beoordelen of het ministerie wel gelijk heeft.

Ondertussen blijft onze minister-president Rutte volhouden dat aan de hypotheekrenteaftrek niet getornd wordt. Want dat zou maar voor onrust zorgen op de toch al onstabiele huizenmarkt. Dat terwijl de roep vanuit allerlei deskundigen steeds luider wordt om toch vooral de hypotheekrenteaftrek wel aan te pakken. Het 'heilige' huisje wordt namelijk onhoudbaar.

Toch vreemd dat het forfait omhoog gaat en de hypotheekrenteaftrek hetzelfde blijft. Het lijkt alsof via een omweg uiteindelijk hetzelfde resultaat wordt bereikt. Verhoog ieder jaar het forfait en verander niets aan de hypotheekrenteaftrek. Eigenwoningbezitters gesust en staatskas gespekt.

En hoe zo, wordt er niet getornd aan de hypotheekrenteaftrek. Dat is in het verleden toch ook al gebeurd? Eerst enkele jaren geleden met een rechtse door de aftrek te beperken tot 30 jaar, daarna vorig jaar met een linkse door het aanscherpen van de hypotheekeisen en nu vanuit het midden door verhoging van het eigenwoningforfait.

Nee, ik ben niet zo van de omwegen. Liever weet ik waar ik aan toe ben. Als aanpassing van de hypotheekrenteaftrek noodzakelijk is, dan wil ik dat weten. Moeten we door de zure appel heen bijten, dan is dat zo. Dus kabinetRutte treedt de eigenwoningbezitters met open vizier tegemoet. Vertel hoe het zit en stijg uit boven uw eigen kiezers en de verkiezingsprogramma's. Neem maatregelen daar waar nodig is en leg uit waarom. Liever recht door zee, dan via allerlei omwegen.
 
® 2011 FiscaalvoorU | Ottergraaf 7 | 5032 EC TILBURG | Telefoon: 013-5920442