Twee missers in het aangiftepakket Belastingdienst
zondag 25 maart 2012 19:30 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Marit Muller-van Zeijl   
Voor mijn klanten gebruik ik altijd een speciaal aangiftepakket van een commerciële leverancier en dat werkt perfect. Daar kan ik zogezegd mee lezen en schrijven. Uit nieuwsgierigheid heb ik dit jaar voor de aangifte van familieleden (dus privé) gebruik gemaakt van de vooraf ingevulde aangifte van de Belastingdienst. Of dit inderdaad makkelijker is, daarover zijn de meningen verschillend, of het eerlijker is daar twijfel ik zelf over.

Vanuit de praktijk hoor ik regelmatig enkele kritische geluiden. De vooraf ingevulde aangifte rammelt nog aan verschillende kanten. Wilt u weten welke, dan kan ik u van harte de column van Dick van den Hoeven (de fiscus bepaalt het wel, maar kijk uit!!) op Plein+ aanbevelen.

Voor wat betreft de aangifte van mijn familieleden heb ik geen noemenswaardige problemen ondervonden met de vooraf ingevulde gegevens. Het gaat hier om een oudere man en vrouw, fiscaal partner van elkaar want samenwonend met notarieel samenlevingscontract. Beiden zijn de leeftijd van 70 jaar inmiddels gepasseerd. De pensioenuitkeringen van verschillende instanties evenals de AOW vanuit de Sociale verzekeringsbank, stonden netjes ingevuld in de aangifte. Datzelfde geldt voor de WOZ-gegevens van het huis en de voorlopige aanslag over 2011. Toegegeven, de hypotheekgegevens en box 3 moest ik zelf nog invullen.

Toch constateer ik twee belangrijke missers in het aangiftepakket . Zo is het niet mogelijk om het loon voor de Zvw in te vullen. Zijn er in een jaar verschillende uitkeringsinstanties of werkgevers dan kan het gebeuren dat er teveel bijdrage Zvw is ingehouden en dat een teruggaaf nog volgt. Zou toch fijn zijn als belastingplichtigen dat alvast weten en hier rekening mee kunnen houden. Om een of andere reden is dit loon echter niet aan te geven en komt het verder ook nergens meer terug in het aangiftepakket van de Belastingdienst. Persoonlijk vind ik dit misser nummer 1.

Op naar de verdeling dan maar en daar is wat mij betreft toch echt nog het nodige aan te verbeteren. Fiscale partners kunnen hier bepaalde inkomsten en aftrekposten naar gelieve verdelen, om zo te voorkomen dat teveel belasting wordt betaald. Maar dan moet je toch behoorlijk op de hoogte zijn van allerlei fiscale spelregels en dat zijn de meeste belastingplichtigen niet.

Zo hebben ouderen mogelijk recht op een ouderentoeslag in box 3. Dit is afhankelijk van het inkomen uit werk en woning in box 1 en daar zitten nu juist aftrekposten (zoals de hypotheekrente) die verdeeld kunnen worden. Als belastingplichtigen niet helemaal gunstig verdelen, dan lopen ouderen hier mogelijk deze ouderentoeslag mis. In het meest ongunstige geval betekent dit een netto bedrag van € 330. En dat is wat mij betreft misser nummer 2.

Waarom kent het aangiftepakket van de Belastingdienst geen optimale verdeling? Alle commerciële aangiftepakketten bieden deze mogelijkheid wel. Laat het pakket zelf uitrekenen wat de meest gunstige verdeling is en geef mensen vervolgens de keuze of zij met deze verdeling akkoord gaan of dat zij liever zelf een verdeling maken. Dat is wel zo eerlijk en daarmee betalen belastingplichtigen in ieder geval niet onterecht teveel belasting.

Deze blog is ook geplaatst op het mkb-platform Plein+

 
® 2011 FiscaalvoorU | Ottergraaf 7 | 5032 EC TILBURG | Telefoon: 013-5920442