Langere bedenktijd met ontslagvergoeding
dinsdag 31 januari 2012 11:43 PDF Afdrukken E-mail
Mensen die een gouden handdruk van hun werkgever ontvangen, krijgen van de fiscus voortaan langer de tijd om te bedenken wat ze met hun geld willen doen.

In het verleden moest iemand binnen drie maanden beslissen wat hij of zij met een ontslagvergoeding wil doen: een uitkering ineens (wat doorgaans fiscaal niet zo verstandig is) of een 'stamrecht'. De fiscus geeft nu iedereen zes maanden bedenktijd.

Hou daarbij rekening met twee zaken:
  1. Terwijl u als werknemer het 'stamrecht' aan het regelen bent mag u de ontslagvergoeding zolang stallen op een zogeheten derdenrekening. Deze geblokkeerde rekening kon in het verleden alleen worden geopend bij een notaris of advocaat. Het is nu  ook mogelijk het geld bij uw werkgever te laten staan of een geblokkeerde rekening te openen bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling.
  2. Wil de werknemer voorkomen dat de fiscus bij een uitkering ineens een forse belastingaanslag oplegt, dan moet hij de arbeidsovereenkomst zo wijzigen dat de ontslagvergoeding wordt uitgekeerd in de vorm van een periodieke uitkering. Deze wijziging maakt namelijk een stamrecht mogelijk.
Een begrijpelijke uitleg over het stamrecht staat op de website belastingdienst.nl.

 
® 2011 FiscaalvoorU | Ottergraaf 7 | 5032 EC TILBURG | Telefoon: 013-5920442