Wanneer loopt een hobby uit op ondernemerschap?
vrijdag 03 februari 2012 00:15 PDF Afdrukken E-mail
De fiscus houdt internetactiviteiten van burgers scherp in de gaten. Zijn ze hobbymatig of valt er een blauwe envelop in de brievenbus?

De laatste jaren heeft het internet een behoorlijke vlucht genomen, De computer op kantoor is onmisbaar. We doen ons werk 'webbased' of binnen een beschermd netwerk. Het internet is bovendien niet meer weg te denken in onze huiskamers. Nederland loopt internationaal voorop met snelle adsl-internetaansluitingen. Aangezien de Nederlandse koopmansgeest overal rondwaart, bloeit de webhandel als nooit te voren. Wie heeft hobbymatig niet wat verkocht of gekocht op websites als Marktplaats of eBay, bijvoorbeeld.

De fiscus kijkt met veel belangstelling mee. Onlangs kreeg een gehandicapte vrouw die 1.378 advertenties plaatste op Marktplaats een forse belastingaanslag met boete. De rechter was het hiermee eens. Dit ging immers niet meer om een hobby maar om serieuze inkomsten uit arbeid die ze had moeten aangeven in haar belastingaangifte. Dat had ze niet gedaan, daarom de boete.

Maar is deze mevrouw ook meteen ondernemer? Nee! De fiscus ziet dit als inkomsten uit nevenwerkzaamheden. De vrouw had immers ook een uitkering. Voor ondernemerschap is meestal meer nodig, zoals voldoende tijd steken in het bedrijf om structurele winst te maken. Twijfel? Doe dan een korte test op de website van de Belastingdienst. Deze test is speciaal ontwikkeld voor internetters.

 
® 2011 FiscaalvoorU | Ottergraaf 7 | 5032 EC TILBURG | Telefoon: 013-5920442