Simpelere btw-regels voor de factuur: hoe zit dat?
maandag 20 februari 2012 10:13 PDF Afdrukken E-mail

De fiscus stelt behoorlijk wat eisen aan nota's van ondernemers. Gelukkig komen er steeds meer versoepelingen vanuit de overheid die het bedrijven en instellingen makkelijker maakt om elkaar en consumenten te factureren. Per 1 januari 2013 gelden voor de hele Europese Unie simpelere regels. Nederland loopt voorop.

Vanaf begin 2009 mogen ondernemers in Nederland elkaar al rekeningen sturen per e-mail. Met dit elektronische factureren kunnen zij bijvoorbeeld ook rekeningen versturen als (beveiligde) PDF-document. Let op: De overige factuurvereisten van de btw wijzigen niet: op de elektronische factuur moet de ondernemer alle informatie vermelden die ook op een papieren factuur moet staan om het recht op btw-aftrek te houden. Zie voor uitgebreide informatie het gratis Handboek e-Factureren van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Vanaf 1 januari 2013 wordt de Europese Richtlijn factureringsregels ingevoerd. Ondernemers in Europa zijn dan vrij om zelf de technologie te kiezen om de authenticiteit, integriteit en leesbaarheid van de factuur te waarborgen. Afstemming met de belastinginspecteur is niet langer meer nodig. Dit betekent dat een factuur moet voldoen aan de factureringsregels van de EU-lidstaat waar de levering of dienst wordt belast. Deze nieuwe factureringsregels worden in de praktijk al toegepast in Nederland.

Doet  u als ondernemer over de grens zaken dan mag u bovendien de factureringsregels van Nederland toepassen als de btw-heffing over uw prestatie is 'verlegd' naar de afnemer of als de levering of dienst volgens de Europese btw-regels is belast buiten de EU. Verder hoeven er minder gegevens op een factuur onder de € 100 en in aanvullende documenten op een eerdere factuur, zoals creditnota’s. Bovendien vervalt de verplichting om bij vooruitbetalingen een factuur uit te reiken. Laat u zich op tijd adviseren door uw  belastingadviseur of accountant want er verandert nog meer!
 

 
® 2011 FiscaalvoorU | Ottergraaf 7 | 5032 EC TILBURG | Telefoon: 013-5920442