Berekening versoberde hypotheekrenteaftrek
zondag 26 februari 2012 22:25 PDF Afdrukken E-mail
Onlangs publiceerde de Hypotheekshop, de grootste bemiddelaar in hypotheekleningen in Nederland, een rekentool waarmee huiseigenaren de netto maandlasten kunnen uitrekenen aan de hand van de drie belangrijkste plannen om de hypotheekrenteaftrek te versoberen.

De scenario's houden het volgende in:
  1. Het voorstel van De Nederlandsche Bank voor een lineaire afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Elk jaar mag iemand een 30e deel minder hypotheekrente aftrekken. Na 10 jaar mag de huiseigenaar dan 1/3e van de hypotheekrente niet meer aftrekken. In dit scenario lopen de netto maandlasten heel snel op.
  2. Een annuïtaire afbouw van de hypotheekrenteaftrek. De aftrek wordt hier beperkt tot die van een annuïteitenhypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaalt de huiseigenaar een vast bedrag per maand. In dit scenario loopt de netto maandlast in de beginjaren heel langzaam op, maar hoe verder in de looptijd hoe hoger de netto maandlasten.
  3. Afbouw aftrekpercentage hypotheekrente. In dit scenario wordt het aftrekpercentage elk jaar met 1% verlaagd. Dus in jaar 1 is de maximale aftrek 51%, in jaar 2 50% etc. Het aftrekpercentage wordt in 22 jaar verlaagd naar 30%. Dat leidt tot een geleidelijke en beperkte stijging van de netto maandlasten.
De huiseigenaar krijgt tabellen en grafieken te zien waarmee de financiële gevolgen voor zijn maandlasten inzichtelijk worden gemaakt. Een handige tool voor mensen die zich onzeker voelen over de toekomst van hun portemonnee. Ga voor de berekening naar de website www.hypotheekrenteaftrek.nl.

 
® 2011 FiscaalvoorU | Ottergraaf 7 | 5032 EC TILBURG | Telefoon: 013-5920442