Auto van de zaak: benzine of diesel?
maandag 12 maart 2012 16:06 PDF Afdrukken E-mail
Onlangs kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek met het resultaat van een onopvallend onderzoekje. Het blijkt dat auto's van de zaak gemiddeld ruim twee keer zoveel kilometers afleggen als particuliere personenauto’s, 24,9 tegen 11,8 duizend kilometer.

Niet zo verrassend, zult u zeggen, maar wat wel verbaast is dat de meeste kilometers worden gereden door diesels van de zaak, namelijk gemiddeld 31,3 duizend. Het verschil tussen de prijs voor een liter benzine en een liter diesel wordt immers steeds kleiner. 

Naast de vele overheidsregelingen om hybride of elektrisch rijden te stimuleren is er de platte realiteit dat veel ondernemers nog steeds kiezen voor de vertrouwde brandstofsoorten benzine of diesel. Bij de keuze voor een benzine of diesel berekenen veel zakelijke automobilisten het zogeheten 'omslagpunt’, de afgelegde kilometers per jaar ten opzichte van de brandstofprijs.

Het is bij veel bedrijven een automatisme om voor diesel te kiezen als een auto pakweg 40.000 kilometer per jaar rijdt. Afhankelijk van het model auto en de fiscale regelingen kan die keuze anders uitpakken. Om de (lease)kosten zo laag mogelijk te houden heeft AutoDisk, een bedrijf dat software levert aan o.a. leasemaatschappijen, een gratis calculator ontwikkeld waarmee kan worden uitgerekend welke brandstof het voordeligst rijdt per merk en type auto.

De calculator staat op de website www.benzineofdiesel.nl. De calculator houdt rekening met de huidige literprijzen van diesel, benzine en lpg maar ook met de fiscale maatregelen.

 
® 2011 FiscaalvoorU | Ottergraaf 7 | 5032 EC TILBURG | Telefoon: 013-5920442