Bedrijfschap of productschap: heb ik daar iets mee te maken?
vrijdag 20 april 2012 16:19 PDF Afdrukken E-mail
Ja, waarschijnlijk wel, tenminste als u ondernemer bent. Een productschap of bedrijfschap behartigt de collectieve belangen van bedrijven binnen een bepaalde branche. Ook stelt het regels op voor die bedrijven. Maar lidmaatschap is verplicht en het kost geld. Bovendien heeft u vaak weinig te zeggen over het beleid. De Tweede Kamer vindt dat ook ergerlijk en wil elf productschappen en zes bedrijfschappen opheffen.

Verplicht lidmaatschap geldt wanneer uw bedrijf binnen een branche met een bedrijf- of productschap valt. Dat weet u zodra u zich inschrijft in het Handelsregister, u krijgt dan automatisch bericht van het product- of bedrijfschap, of wanneer u de branchewijzer van de Kamer van Koophandel invult. Vooral in de land- en tuinbouw hebben zo’n 400.000 ondernemingen met zo’n 2 miljoen werknemers te maken met de schappen. Over de uit de jaren '50 van de vorige eeuw stammende constructie wordt veel geklaagd.

Het kabinet wil minder schappen met minder taken. Volledige afschaffing zou niet verstandig zijn omdat publieke taken zoals controle op de voedselveiligheid en de bestrijding van dierziekten dan blijven liggen. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil de schappen in afgeslankte vorm behouden voor de publieke taken. De bewindsman wil de wensen van de Tweede Kamer meenemen in zijn definitieve plannen.

 
® 2011 FiscaalvoorU | Ottergraaf 7 | 5032 EC TILBURG | Telefoon: 013-5920442